Táplálkozási zavarok

Bár a táplálkozási zavarok némelyike (anorexia, bulimia) évszázadok óta ismert, csak az utóbbi évtizedekben kerültek az érdeklődés homlokterébe. Úgy tűnik, a bulimiások száma évről évre szaporodik, és új típusú zavarok is megjelentek. Feltételezhető, hogy ebben  korunk divatjának, a médiának és az egyre inkább kötelezővé váló tömegkultúrának is meghatározó szerepe van. Rubens XVII. századbeli telt nőalakjait már a századelőn Modigliani karcsú, légies hölgyei váltották fel, de az 50-es években még Marilyn Monroe és Anita Eckberg telt idomai jelentették a szépségideált. A 60-as években jelent meg Twiggy, az amerikai divatmodell. Soványsága, aszexualitása drámai változást jelentett a szépségpiacon. A modellek az idegösszeroppanásig éheztetik magukat. Néhány anorexiás halálesetet követően pár országban már megtiltották, hogy kórosan sovány (18-as testtömegindex alatti) hölgyek sétáljanak a kifutókon.

A diétára, fogyókúrákra vonatkozó könyvek, újságcikkek száma megsokszorozódott. A reklámok által közvetített női ideál karcsú, egyre soványabb, választási lehetőség nincs, a “másság” megengedhetetlen. A reklám, a mozi csak a karcsú, vékony nők számára sajátít ki minden szerelmi, vagy hivatásbeli sikert.

Pozitív tendencia, hogy az utóbbi években megnőtt az érdeklődés az egészséges életmód, a testmozgás iránt. De sajnos még a legjobb szándék is a visszájára fordulhat, ha túlzásba viszik. Ezt bizonyítják a legújabb táplálkozási zavarok (ortorexia, exorexia, izomdiszmorfia).