Palástfű (közönséges palástfű, Alchemilla xanthochlora)

A növény minden bizonnyal onnan kapta a nevét, hogy a finom virágot úgy fogják körül a levelek, mint egy kabát vagy egy palást. A palástfű voltaképpen a rejtett női ivarszerveket is jelképezi. Német neve (Frauenmantel =  női kabát) is jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövény.

A növény jellemzői: A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hét-kilenc karéjú, félkör alakú levele van, szívós, nem túl magas száron. Apró zöldes¬sárga virágai ernyőcskében csoportosulnak. Áprilistói júniusig virágzik.. A hegyvidékek magasabb régióit kedvelő, évelő növény.

Hatóanyagok: cserzőanyagokat (ellagitanninokat), flavonoidokat tartalmaz.

Gyűjtés: Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A termesztett növény virágos hajtását használják gyógyászati célokra.

Hatások: vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és összehúzó

Gyógyászati felhasználás:
Belsőleg:
Mindenekelőtt nőknek való gyógynövény. Javítja a kismedence vérkeringését, erősíti a méhet. Gyakran használják menstruációs zavarok, nőgyógyászati gyulladások esetén, ill. a terhesség szülés problémáinál.
Menstruációs zavarok: Fájdalmas, görcsös, erős vérzéssel járó menstruáció esetén enyhíti a panaszokat, különösen ha  már a havivérzés előtti napokban elkezdjük a tea fogyasztását.
Rendszertelen menstruációnál, pl. a pubertás időszakában segít a ciklus beállításában (ilyenkor érdemes cickafarkkal kombinálni).
Nőgyógyászati gyulladások: Fehérfolyás, illetve  méhnyálkahártyía- vagy petefészek-gyulladás kiegészítő kezelésében is hasznos, ha a tea fogyasztása mellett ülőfürdőt is alkalmazunk.
Felkészülés a szülésre: A női nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülés segítője. Ha gyógynövényekkel akarjuk javítani a teherbeesés az esélyét, akkor a málnalevél és palástfű kombinációja ajánlható, de nem efyszerre:  a málnalevelet a ciklus első felében a palástfüvet pedig a ciklus második felében kell fogyasztani. (A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, a  palástfű a medence vérellátását serkentve segíti a méhnyálkahártya felépítését, ami a beágyazódáshoz fontos).
Alkalmas még túlsúlyos PCOS-ok ciklusának szabályozására is.
Terhesség alatt: A vetélés megelőzésére a terhes nő a harmadik hónaptól kezdve naponta igyon palástfű teát. Koraszülésre hajlamos nőknél a terhesség megtartásában, a méhszalagok erősítésében sokat segít.
Szülés után: Szülés utáni sérülések, nehezen szült nőknél alhasi petyhüdtség esetén, a méhszalagok megerősítésében is igen hasznos.
Klímaxos panaszok kivédésében, a klimaxos rosszullétek megelőzésében és enyhítésében is hatásos. Erre a célra érdemes komlóval kombinálni.
Egyéb:  A palástfüvet cserzőanyag tartalma miatt alkalmazzák gyomor- és bélhurut esetén is.
Gyakori fogyasztása tisztítja a bőrt. Alkalmazzák hasmenés és vastagbélgyulladás kezelésére. Vénás keringési elégtelenség kezelésére is javasolt.
Külsőleg:
Lemosás, borogatás formájában gennyező sebek fekélyek kezelésére használható. Hatásos narancsbőr, szövetgyulladás, bőrön lévő csíkok, a bőr öregedése esetén is, valamint csillapítja a rovarcsípés okozta fájdalmat.
Kitűnő foghúzás után is, vagy fogínygyulladás esetén ha többször öblögetünk vele.
Ülőfürdő fehérfolyás, menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén ajánlható.

Elkészítés:
Tea: 2 teáskanálnyi szárított és összeaprított palástfű hajtást 2,5 dl vízzel leforrázunk, 8-10 percig állni hagyjuk majd  leszűrjük.
Fürdő: 0,5 liter vízben forraljunk fel 4 evőkanálnyi palástfű levelet, majd szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez. 

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Női bajokban jól kombinálható cickafarkkal, vérzéscsillapításra pedig pásztortáskával. 

Ellenjavallat, figyelmeztetés: Naponta 2 csészénél több palástfű-teát ne fogyasszunk, mert károsíthatja a májat!