Kökény (Prunus spinosa L)

A növény jellemzői:. Az 1-4 m magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Kisméretű levelei elliptikusak, lándzsásak, fonákjuk rendszerint molyhos. Virágzata apró, fehér, ötszirmú és a lombfakadás előtt nyílik. Gyümölcse kékesfekete, aprószemü, fanyar, csak akkor ehető mikor a dér már megcsipte. Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye

Hatóanyagok: flavonoidok, cukor, cseranyag, növényi savak, C-vitamin,  pektin, festékanyagok, nyomelemek, vas

Gyűjtés: virágait áprilisban, termését októberben szedik.

Hatások: Virág: vízhajtó, enyhe hashajtó. Termés: roboráló, immunerősítő.

Gyógyászati felhasználás:
A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, vértisztító, húgyúti betegségek ellen használható. Enyhe hashajtó hatása is van, fogyást elősegítésére is használják.  Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.
C-vitaminban gazdag terméseiből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunerősítő. Míg a virágzat teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasmenés csökkentésére, bélhurut kezelésére használható.

Elkészítés:
Tea: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Kökénylikőr: A kökényterméseket megmossuk, megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt 1,5 kg cukorral  jól összekeverjük, befőttesüvegbe tesszük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük.
Szőllőmusttal összetörve vörös kökénybor lesz belőle.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, aranyvesszővel.