Fehér fagyöngy (Viscum album)

Az egyik legrégebbi gyógynövény, már az ókorban alkalmazta Hippokratész és Galenus.
Számos nép mitológiájában szerepel, kultikus növénynek számít.
A skandináv mitológiában Frigg, a szeretet istennője a szeretet jelképévé tette: a kelta törzsek a téli napfordulós ünnepeikre örökzöld díszeket készítettek, és papjaik fagyöngyöt adták az emberek kezébe, akik azt amulettként tisztelték.
A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy, amelyet nyíllal lőttek le a tölgyfaágról, hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, és elűzte a gonosz démonokat. Ezért előszeretettel akasztották fel a házak mennyezetére.
Az angoloknál a fagyöngy a karácsony jelképe, a szeretet szimbolikus növénye, mely alatt a családtagok megcsókolják egymást.
Egy  régi néphit szerint ha egy fiú el akarja nyerni egy lány szerelmét, akkor fagyöngy alatt kell megcsókolnia. 
A fagyöngy ma is közkedvelt adventi dísz, sok helyen elengedhetetlen kelléke a karácsonyi díszítésnek.
Gyógyászati újra-felfedezése a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner, (az antropozófia atyja) felismerte benne a rák egyik lehetséges ellenszerét:

A növény jellemzői:
A fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje. Előfordul lombos fákon: nyárfán, hársfán, akácon, almafán, vadkörtén, gyümölcsfákon, stb. A fagyöngyfélék családnak több mint ezer faja ismert, hazánkban viszont csak két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy. A fehér fagyöngy termése borsónyi méretű, fehéres színű, sűrű ragadós nedvű bogyó. Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák, bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak - a madarak hordják szét a ragadós magvakat.

Hatóanyagok: A drog hatóanyaga váltakozó, és függ a gazdanövénytől, de általában még flavonoidokat, kávésav és fenilpropán-lignán származékokat, hisztamint, gyantás alkoholokat, szaponinokat, viszkotoxinokat  lektineket valamint különböző aminokat tartalmaz.

Gyűjtés: A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni. A legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik.Ne tévesszük össze a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel

Hatások: vérnyomáscsökkentő, immunstimuláns, közvetlen daganatellenes hatás

Gyógyászati felhasználás:
Keringés: A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek is bizonyítják. Ajánlják az érelmeszesedés megelőzésére is, ezt a hatást azonban a klinikai eredmények eddig még nem igazolták. Magas vérnyomás esetén a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést – gyorsan enyhíti. Szívbetegség kezelésében is alkalmazzák, mert erősíti a szívet, és csökkenti a pulzusszámot.
Női bajok: Vérkeringés szabályozozó  hatása csökkenti, a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést, A változások éveiben fellépő panaszok -szívdobogás, aritmia, kipirosodás, félelemérzet, légszomj esetén is érdemes kipróbálni fagyöngyteát. 
Daganatos betegségek: A fagyöngy daganatellenes alkalmazásának gondolata az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek köszönhető. Immunbiológiai vonatkozásban a fehér fagyöngy a legalaposabban vizsgált növények egyike
A vadon termő fagyöngyöt ritkán használják az immunrendszerre ható gyógyszerek készítésére. A klinikai vizsgálatok nagy része ismert eredetű, egy bizonyos fafajon fejlődött növény, egységes kiindulási anyag használatával folynak.
A rákellenes hatás a lektineknek és a viszkotoxinoknak és a tulajdonítható.
A lektinek immunmoduláló hatásúak, a nyiroksejtek (immunsejtek) egyes típusainak felületéhez kötődik és osztódásukat váltja ki. Hatására a vérben megnő egyes falósejtek (a neutrophil phagociták) száma, a védekező működést szabályozó  T helper  és a daganatsejteket pusztító  természetes ölősejtek (natural killer, NK sejtek) száma, fokozódik a T és a B limfociták aktivitása is. A viszkotoxinoknak közvetlen daganatellenes hatásuk van: gátolják a rákos sejtek szaporodását.
A klinikai tapasztalatok igazolták, hogy a  fagyöngykészítmények csökkentik a fájdalmat, mivel növelik a vérszérumban a béta-endorfin szintet.
 Számottevő Immunstimuláns és rákellenes aktivitása csak injekciós készítmények formájában van, mivel értékes hatóanyagait a gyomorsav tönkreteszi. 
Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket.
A fehér fagyöngyből daganatos betegek kezelésére előállított injekciós készítmények:  ANNOBA-Viscum, Eurixon, Helixor, Iscador, Isorel, Lectinol. (Amennyiben a gyógyszer neve után betű is szerepel, ez a gazdanövényre utal, az Iscador M = Malus, almafáról gyűjtötték, P = Pinus, fenyőről származik).
Afagyöngy hatóanyagú injekció hatásai daganat kezelés során csökken a tumor növekedése, a kiújulás esélye, csökken az áttétképződés csökken a fájdalom, javul az általános állapot, javul az étvágy, stabilizálódik a testsúly, javul a vérkép, csökkennek a citosztatikumok és az irradiáció mellékhatásai.
Külsőleg: fagyás esetén kenőcs formájában alkalmazva nagyon hatásos.

Elkészítés:
A fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük, mert magas hőmérsékleten az értékes hatóanyag bomlanak. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt teszünk 2,5 dl vízbe, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kissé felmelegítjük és leszűrjük.
Kenőcs: a fagyöngy friss fehér bogyóit disznózsírral hidegen elkeverjük

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Toxicitása miatt jobb, ha kombinációban alkalmazzuk, mert akkor kisebb adag is elegendő. Keringésre gyakorolt hatása galagonyával, fokhagymával, lenmagolajjal kombinálható.

Ellenjavallatok:
 A fagyöngy összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását is kimutatták, ezért a csak orvosi rendeletre, igen pontosan meghatározott adagolásban szedhető. Az adagok túllépése károsítja a májat, és súlyos mérgezést okozhat! Terhesnek, gyerekeknek TILOS! Gyeremekek elől elzárva kell tartani.