Diófa (Juglans regia, Közönséges diófa)

A növény jellemzői:
A diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozik. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Májusban virágzik, még mielőtt a levelei kifejlődnek. Csonthéjas termése a dió. Kertekbe, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható.

Hatóanyagok: A levéldrog naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz. A értékes tápanyagokat, termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz

Gyűjtés: Gyógyászati célra a növény levelét, és termésének külső húsos burkát (diókopács) hasznosítják. A levél gyűjtési ideje: június-augusztus. A diókopácsot közvetlenül az érés előtt, mielőtt megbarnul, az érett termést pedig szeptemberben szedjük. 

Hatások: összehúzó, fertőtlenítő, vértisztító

Gyógyászati felhasználás:
Belsőleg:
Belsőleg csak  ritkán használjuk. A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, ezért  gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen alkalmazható. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják. A június közepén szedett zöld dióból készíthető dióesszencia jó máj- és vértisztító.
Külsőleg:
Külsőleg erős összehúzó és fertőtlenítő hatása miatt, alkalmas pattanásos, aknés bőr, és más makacs bőrbetegségek (kelések, fekélyek, ekcéma) kezelésére. Használhatjuk lemosószerként, vagy borogatásnak. A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják.
A fürdők gennyes kiütések, lábizzadás esetén segít, hüvelygyulladás (fehérfolyás) esetén is megkísérelhető.

Elkészítés
Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Borogatáshoz, lemosáshoz is ezt használjuk.
Adalék fürdővízhez: 100 gramm összeaprított levelet fél liter vízben felfőzünk, leszűrjük, és a fürdővízhez keverjük. 
Dióeszencia: körülbelül húsz db., négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük, és palackokba töltjük. Egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.